Övergivet:

Har just sett en dokumentär på kunskapkanalen om ekonomihistorikern och fotografen Jan Jörnmarks arbete med att dokumentera ett övergivt sverige. Efter andra världskriget tog industrierna fart och framtidstron var stark, något som höll i sig fram till slutet på 1970 talet då de så kallade rekordåren fick sitt slut.

Rekordåren betecknar de i Sverige ekonomiskt framgångsrika åren efter andra världskriget, fram till oljekrisen ca 1973-74. Ursprungligen var rekordåren en samhällskritisk benämning på åren kring 1968-70.

Under rekordåren förverkligades många idéer kring folkhemmet och välfärdsstaten som kommit fram under 1920-talet och 1930-talet. Den ständiga tillväxten gav utrymme för en rad sociala reformer och höjning av levnadsstandarden. Rekordåren har i flera avseenden kommit att få något mycket positivt över sig, att liknas vid bilden hos många av 1950-talet i USA eller den gängse bilden av Wirtschaftswunder i det dåvarande Västtyskland. Tiden präglades av stabil tillväxt, d.v.s. inga större ekonomiska kriser och jämn inflation. Tillväxten var stark i hela Europa...

Lär mer om rekordåren här!

Att se alla folkparker, industrier, kontorslokaler och bostadshus som lämnats åt sitt öde att vittra av fukt, täckt av graffiti och ogräs får mig förundrad och jag kan inte låta bli att drömma. En dröm jag har haft i flera år är att en dag rädda en folkpark...

Se hela dokumentären här!


Besök även http://www.jornmark.se/ för mer bilder...

Kommentarer
Postat av: Per Dolk

Herr Jörnmark har jag följt några år på hans fina hemsida. Det är inte bara hans vackra bilder som lockar utan även hans kloka kommentarer om det samhälle som flytt.

2011-11-03 @ 21:08:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0